dilluns, 27 d’abril del 2009

Qui va ser en "Perito Moreno"???



El nom real és Francisco Pascasio Moreno, nascut a Buenos Aires el 1852. Científic, naturalista i explorador argentí, era un gran amant de la natura i del seu país.

A mesura que anem recorrent Argentina veiem el seu nom per tot arreu. Per què?

“Perito Moreno” va fer diverses exploracions per territori patagònic, abans de passar a sobirania Argentina. En aquella època (a finals del segle XIX) eren terres ocupades per indígenes de la Patagònia (tehuelches, mapuches, ...). Va poder estudiar els origens i la cultura d’aquelles ètnies, i va quedar impressionat pel drama que vivia aquella gent esclavitzada i expropiada de les seves terres ancestrals. Va tractar d’humanitzar les relacions entre el Govern Argentí i les ètnies indígenes exigint terres i escoles i protestant pels mètodes emprats en “civilitzar-les” ("La conquista del desierto" sota les ordres del General Roca, un genocidi en tota regla...)

Va fer més expedicions per la Patagònia, registrant tot el que anava descobrint, com el famós glaciar que porta el seu nom.

Designat pèrit de l’estat (d’aquí el nom de Perito Moreno) va recòrrer la zona fronterera amb xile, prenent nota de tots els accidents geogràfics, llacs i rius, per establir els límits entre els dos països. Els xilens volien que fossin els rius qui designessin els límits, però en Perito Moreno va demostrar que els rius no són la millor opció per establir fronteres, donat que poden canviar el seu curs, crèixer o, fins i tot, desaparèixer amb el temps. Va obrir passos al costat del riu Fènix i aquest va modificar el seu curs. La seva obra Frontera argentino-chilena defensava l’opció de prendre la unió dels pics més alts dels Andes com a frontera. Evidentment, Argentina en va sortir molt beneficiada en aquesta repartició, guanyant molt més territori. Londres (qui manava en el pastís) va aprovar la proposta.

El 1902, el Govern Argentí va recompensar els seus esforços donant-li uns terrenys a la vora del llac Nahuel Huapi (Bariloche) en concepte d’homenatge nacional. Unes quantes d’aquestes terres les va vendre per finançar menjadors per pobres i la resta les va donar a l’Estat amb la condició de preservar-les intactes. No va ser fins uns 12 anys més tard que es va designar un guarda-parcs, creant el primer Parc Nacional a Argentina, amb el nom de Parc nacional del Sur i actualment conegut com Parc Nacional Nahuel Huapi.

És fàcil entendre perquè hi ha tants llocs amb el seu nom i perquè la gent el té tan ben considerat. Va ser un personatge clau en la història d’Argentina.

Per què no existeix més gent així?

1 comentari:

soda ha dit...

Muy bien. Culturilla general siempre es interesante.