divendres, 3 d’abril del 2009

BRASILIA, una ciutat disenyada des de l'aire

No cal gaires imatges per reflectir Brasilia però... més d'una sí
La capital de Brasil és una de les ciutats més noves del món, juntament amb Putrajaya (la capital administrativa de Malasia) i Naypyidaw (la nova capital de Birmania). Es va començar a construir el 1956 i el 1960 es va convertir en la capital oficial del país.

Brasil és un país molt gran, on les distàncies es fan eternes i ha canviat moltes vegades de capital al llarg de la seva història. Què van decidir? Crear una capital nova, moderna, al centre geogràfic del país on hi hagués la mateixa distància per arribar a qualsevol punt del país. Així va nèixer Brasilia, disenyada des de l’aire per Lucio Costa (principal urbanista i guanyador del concurs pel disseny de la ciutat) i Oscar Niemeyer com a arquitecte dels principals edificis.

Sincerament... si viatgeu a Brasil, no perdeu temps en visitar-la.

És una ciutat enorme, pensada per cotxes i desbordant des del punt de vista humà. No es pot viure en una ciutat on tot està distribuït en seccions...
M’explico:
La ciutat són dos eixos que es creuen.
L’eix vertical format per una GRAN avinguda de 500m d’amplada (Explanada de los Ministerios) on es troben els ministeris ordenats a banda i banda, la Catedral i la Plaza de los Tres Poderes (Poder Executiu, Legislatiu i Judicial, i ni un trist arbret!!) a l’extrem est. Són edificis, des del punt de vista arquitectònic, molt singulars i espectaculars.
L’eix horitzontal són els dos barris, el Nord i el Sud, formats pels habitatges i seccions comercials, però tot separat.
El punt on es creuen els dos eixos és la zona d’oci i l’estació d’autobusos.
Tot seccionat, repartit en superquadres i gens apte per anar a peu...

Només ens hi vam quedar dues nits (una més de la que volíem...) en una casa que havíem d’entrar i sortir per la porta del darrera, amagar-nos de les veïnes, en una habitació sense ventilació i amb una mestressa que es va menjar part del nostre primer sopar, ens retenia davant de l’ordinador perquè li ensenyessim com enviar fotos d’ella als seus “ligues” del xat i a traduïr mails a l’anglès i, a sobre, amb un preu bastant caret... Volem marxar!!!!

Pel que ens va explicar la senyora, sembla que el nou alcalde de la ciutat volia fer desaparèixer l’allotjament econòmic fent pagar uns impostos molt elevats a les petites possades i fer que els visitants (turistes comptats, solen ser homes de negocis) anessin als hotels, que són de la seva propietat i així enriquir les seves arques. Ella ens acollia de forma clandestina i fora de les veïnes xafarderes que la podien delatar. Tot un culebrón.

La veritat... creiem que deu ser la capital menys turística del planeta i camí de ser la única que no visitarà ningú per plaer.

La comptarem com una parada tècnica.

Fins aviat!!

1 comentari:

soda ha dit...

holaaaaaaaaaaaa

Teniu tota la rao. Les fotos parlen per elles mateixes. No val la pena perdre massa temps allí.

Petonets parella.